Seu

Aquesta ordre és important per la seguretat del vostre gos. Els és fàcil d’aprendre, ràpida d’executar i la podem fer servir per qualsevol situació que necessitem que el gos s’estigui quiet. A més, ajuda a que es fixi en nosaltres i desconnecti dels estímuls de l’entorn facilitant la comunicació entre el gos i el propietari.

L’ordre seu és una de les més fàcils i de les primeres que el nostre gos ha d’aprendre. És molt útil quan volem que el gos es fixi en nosaltres i pari atenció en un moment donat, per exemple, quan anem a sortir a passejar i li hem de posar el collar i la corretja o quan pel carrer i volem que es pari abans de creuar.

animal-3331794_1920 Image by Oldiefan from Pixabay

Com li hem d’ensenyar?

Agafeu una llaminadura per gossos i poseu-li davant del nas, aixequeu la mà cap amunt i enrere de manera que el gos hagi d’aixecar el cap. A mida que aneu allunyant la mà cap a la seva part posterior, al gos no li quedarà més remei que asseure’s per poder seguir la vostra mà i agafar el premi. Quan finalment s’assegui doneu-li el premi.

Repetiu-ho varies vegades per assegurar-vos que ho ha après, a continuació li heu de dir la paraula seu cada vegada que s’assegui i li doneu el premi, perquè aprengui a associar la paraula seu amb l’acció de seure.

Quan feu una sessió d’entrenament no us allargueu massa, estigueu atents als senyals que us dóna el vostre gos, si es distreu o avorreix deixeu-ho i continueu més tard o l’endemà. Alguns gossos tenen dificultats per seure o se senten incòmodes asseguts en terres rústics o massa freds. Si veieu que el vostre gos no vol seure proveu-ho a sobre d’una catifa, sofà o llit per assegurar-vos que no té un problema d’aprenentatge sinó d’incomoditat.

Si el nostre gos està poc motivat pel menjar però li agraden molt les joguines podem canviar els premis per una joguina i treballar l’ordre de la mateixa manera.

Errors típics en l’entrenament de l’ordre SEU:

  • Ha de ser ell mateix qui es posi en la posición de seure, si ho forcem amb la mà no aconseguirem que aprengui.
  • No podem fer servir la corretja per tibar el gos i forçar-lo a seure, no seria una posición triada pel gos sinó forçada i estaría associada a un estímul desagradable. En aquest cas el gos no aprendrà i tampoc voldrà seure.


Si no funciona, hem d’esbrinar què pot estar passant:

1) El gos no s’asseu encara que seguim la técnica correcta.

Possibles causes i solucions:

  • No tots els gossos aprenen al mateix ritme, cal que tinguem paciencia i persistim.
  • Pot ser que hi hagi estímuls que distreguin l’atenció del nostre gos o que li generin ansietat. Comencem a treballar en entorns amb pocs estímuls, a dins de casa, al jardí o al bosc.
  • Els terres que rellisquen o que són massa freds o calents poden fer que el nostre gos no es vulgui asseure. Treballem en un terra més ferm i rugós, a sobre d’una catifa…
  • El gos pot tenir dolor i encara que vulgui seure la posición li pot resultar molesta. Si creiem que pot tenir dolor consultem el veterinari abans de demanar-li al gos que compleixi ordres el poden perjudicar.

2) El gos s’asseu només un moment i s’aixeca de seguida.

Possibles causes:

  • Estem reforçant el gos abans que arribi a tocar a terra. Assegurem-nos que està assegut abans de donar el premi.
  • No estem treballant el manteniment de la posició. Si només donem un premi i acabem el treball el gos aprendrà que no cal quedar-se assegut, amb un moment n’hi ha prou. Hem de donar més d’un premi perquè el gos es mantingui en la posición durant més temps.

Important: ensenyar-li una ordre de finalització perquè sàpiga quan està treballant i quan ja no ha d’atendre les nostres ordres i senyals.

CAPTURAR LA CONDUCTA: un altre mètode d’entrenament és capturant la conducta, la majoria dels gossos s’asseuen varies vegades al llarg del dia. Hem de tenir premis disponibles i estar atents al que fa, quan segui per si sol li donem el premi i li diem la paraula “seu” perquè ho associï.

Si tenim moltes oportunitats podrem ensenyar-li així, si en tenim poques ens servirà per començar a treballar amb gossos difícils.